4 Листопада 2022
views 18

ІТ-війська у війні з Росією у документальному фільмі «Перший код»

В Україні відновили зйомки найочікуванішого документального фільму про IT-технології «Перший код»: таємний код їхньої перемоги.

Європейська асоціація програмної інженерії (EASE) ініціювала зйомки першої документальної стрічки про український ІТ-ринок. Знімальний  процес розпочався наприкінці минулого року, але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну фільмування припинилось на довгі місяці. І лише в серпні команда змогла відновити роботу над стрічкою.

«Перший код» –  це дослідження десятиліть українського ІТ-фронту, який захищав стратегічні для України ресурси та влаштовував атаки на російські сайти не тільки в період воєнного сьогодення, але й в далекі дев’яності. 

Продюсер стрічки та автор дослідження Владислав Савченко запевнив, що «Перший код» стане унікальним документальним фільмом, який покаже реальні кейси реальних людей, які вплинули на розвиток ІТ-ринку в Україні.  

«Перший код» –  проєкт мрії. Коли ми почали роботу над фільмом, думали, що початок історії українського IT — це 1991 рік. А вивчивши глибше весь процес зрозуміли, що стартом був ще аутсорсинг у 1985-му. Наш фільм зруйнує багато стереотипів та покаже силу, розвиток та рівень українських IT », –розповідає Владислав Савченко.

До зйомок фільму були залучені професійні кінематографісти, які наочно продемонструють гладачам уніфіковану систему зародження та розвитку українського ІТ-ринку. 

«Спочатку ідея полягала в тому, аби зібрати всю хронологію розвитку українського IT.  Але почавши дослідження, ми зрозуміли, що історія буде цікава і світовій спільноті. Поступово ми дійшли до рівня продакшену найпрофесійнішого кінематографа. Амбіції зросли разом з проєктом і на сьогоднішній день над фільмом працюють найкрутіші представники кіноіндустрії: режисер Артур Лерман та сценаристка Тетяна Буренко.” – поділилась Любов Мочалова, креативна продюсеркв фільму “Перший код”.

Щоб записати спогади представників ІТ-компаній, що стояли біля витоків українського ІТ, а також розповіді українських стартапів, які прославилися на весь світ, знімальна група об’їздила всю Україну, а також побувала в Лос-Анджелесі. Зокрема, йдеться про EPAM Ukraine, 3DLOOK, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Міністерство цифрової трансформації.

Попередній бюджет фільму – близько 150 тис. євро. Наразі тривають зйомки.

Свіжі новини